- 33130701(61)98+
- 33130702(61)98+
- 33130703(61)98+
- info@iscrti.ir
صنعت نیشکر بهعنوان یکی از بزرگترین بخشهای کشاورزی ایران، با کاشت درختان مثمر و غیرمثمر در کنار مزارع سرسبز نیشکر، نقشی کلیدی در توسعه پایدار و حفظ منابع طبیعی دارد؛ این صنعت با گام برداشتن در مسیر درختکاری، سهگانه صیانت از منابع طبیعی، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی را محقّق کرده است.
به گزارش روابطعمومی شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، کشت صنعتی و متراکم اکالیپتوس در کشت و صنعتهای نیشکری یکی از گامهای این صنعت سبز است که در کنار ایجاد محیطی مفرّح، زراعت چوب را رونق بخشیده است؛ این شرکت در سه سال گذشته بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال اکالیپتوس در واحدهای هشتگانه نیشکری کاشته و با برنامهریزی برای تولید سالانه ۲۲ میلیون نهال، در پویش «یک میلیارد درخت» در خوزستان پیشگام شده است.
شرکت توسعه نیشکر بهتنهایی یکچهارم تعهد خوزستان در پویش مردمی یک میلیارد درخت را برعهده گرفته و این اقدام، گامی مهم در راستای تحقق توسعه پایدار است؛ توسعهای که تولید در کنار حفظ منابع طبیعی و صیانت از محیطزیست، معنا مییابد.
سرسبزی فراتر از مرزهای صنعت
توسعه فضای سبز و درختکاری در صنعت نیشکر، داستانی فراتر از محصور شدن در محیط درونی واحدهای نیشکری است؛ این صنعت، با درک عمیق از مسئولیتهای اجتماعی، قدمی فراتر نهاده و توسعه فضای سبز را به محیط پیرامونی نیز گسترش داده است؛ کاشت درختان در حاشیه جاده اهواز به آبادان و خرمشهر، نمونهای بارز از این تعهدِ ستودنی است.
اما این تلاشها، تنها به زیبایی بصری محدود نمیشود؛ گسترش فضای سبز توسط صنعت نیشکر، منجر به خلق تنوع زیستی چشمگیری در منطقه شده است. حیاتوحش و گونههای مختلف پرندگان، در سایه این درختان سرسبز، پناهگاهی امن یافتهاند.
از جمله ثمرات ارزشمند درختکاری نیشکر، میتوان به جلوگیری از فرسایش خاک اشاره نمود که مانع از پیدایش کانونهای جدید ریزگرد در استان میشود. همچنین، کشت نیشکر در بیش از ۸۰ هزار هکتار از اراضی خوزستان، از تبدیلشدن این اراضی به کانون ریزگرد جلوگیری کرده و مزارع نیشکر همچون سدی دفاعی در برابر هجوم ریزگردها عمل میکنند.
درختانی که جان میگیرند
طرح توسعه فضای سبز و درختکاری، قدمی مهم در جهت حفظ منابع طبیعی و ایجاد محیطزیستی پایدار است. این طرح، با کاشت انبوه درختان، ریههای زمین را جانی دوباره میبخشد و به تلطیف هوای منطقه کمک میکند. اما این مورد، فقط به درختکاری ختم نمیشود. صنعت نیشکر، با ابتکاری خلاقانه، از پسماند خود بهعنوان ناجی جنگلها بهره میبرد؛ باگاس یا تفاله نیشکر که درگذشته بهعنوان پسماندی بیارزش تلقی میشد، امروزه به مادهای ارزشمند تبدیل شده است.
با استفاده از باگاس، میتوان به تولید انبوه محصولاتی نظیر ام. دی. اف، خمیرکاغذ، نئوپان و خوراک دام دستیافت. این محصولات که جایگزینی مطلوب برای نمونههای چوبی هستند، از قطع بیرویه درختان و نابودی جنگلها جلوگیری میکنند. استفاده از باگاس، نهتنها فواید زیستمحیطی فراوانی دارد، بلکه از نظر اقتصادی نیز بسیار مقرونبهصرفه است. تولید محصولات با استفاده از باگاس، به دلیل عدم نیاز به قطع درختان، هزینههای تولید را به طور قابلتوجهی کاهش میدهد.
صنعت نیشکر، با اتکا به دانش و خلاقیت، به الگویی مثالزدنی در حفظ منابع طبیعی و صیانت از محیطزیست تبدیل شده است. نغمه سبز نیشکر، نغمهای از تعهد و مسئولیت است که در گوش طبیعت زمزمه میشود و نویدبخش آیندهای سبز برای خوزستان خواهد بود.