- 33130701(61)98+
- 33130702(61)98+
- 33130703(61)98+
- info@iscrti.ir
بسیاری از ما تنوع زیستی را صرفا به معنای تنوع در گونه های زیستی میگیریم اما تنوع زیستی در واقع در سه سطح مطرح می شود. ۱- ژن ها ۲- بوم سازگانها ( اکوسیستمها) ۳- گونه های زیستی .
بسیاری از ما می دانیم که امروزه بسیاری از گونه های زیستی در خطر انقراض هستند. اما همچنین باید در نظر داشت که تنوع در سطح بوم سازگانها و ژنها نیز رو به کاهش است.
بسیاری از کنشگران زیست محیطی که مدافع پاسداری از تنوع زیستی هستند بر این باورند که تنوع زیستی ارزشی ذاتی دارد. اگر این را بپذیریم آنگاه دلیل واقعا خوبی برای پاسداری از تنوع زیستی داریم. اما این حرف که تنوع زیستی ارزشی ذاتی دارد به ایرادها و انتقادهای جدی دامن زده است و دفاع از این دیدگاه آسان نیست. پس آیا باید حفاظت از تنوع زیستی را بر دیدگاهی ابزار اندیش و انسان محور استوار کرد؟
معمولا گفته میشود تنوع زیستی برای بهروزی و بهزیستی انسانها ضروری است. کسانی هم هستند که تنوع زیستی را ذاتا ارزشمند می دانند . وقتی میگوییم چیزی ارزش ذاتی دارد یعنی ارزشش برخاسته از نیاز انسان به آن یا نیاز دیگر موجوداتی که ممکن است از نظر اخلاقی ارزشمند به شمار آیند نیست. دست کم از زمانی که پیمان سازمان ملل متحد در زمینه تنوع زیستی در سال ۱۹۹۲ تصویب شده انگارهی حفاظت از تنوع زیستی در کانون بحث و گفت وگوها در زمینه ی حفاظت از طبیعت بوده است. تنوع زیستی به یک ویژگی در درون و میان بوم سازگانها و گونه های زیستی اشاره دارد و حفاظت از تنوع زیستی هم به معنای توجه و اهمیتی است که بهزیستی که در پیرامون خودمان است و نیز بهزیستی خودمان میدهیم. افزون بر اینها همچنین باید گفت که تنوع زیستی رو به کاهش است و ممکن است به آنچه بسیاری از اندیشمندان ششمین انقراض بزرگ نامیده اند بینجامد.
انقراض و از دست رفتن تنوع زیستی، مشکلی که در سطح جهانی مطرح است، ممکن است حس اخلاقی ما را برانگیزد. انقراض ممکن است به خودی خود یک فاجعه باشد. از این گذشته از دست رفتن تنوع زیستی ممکن است مستقیما برای بهزیستی انسانها و دیگر جانوران زیانبار باشد. اما اگر از دست رفتن تنوع زیستی و انقراض گونه ها از نظر اخلاقی قابل سرزنش است آنگاه سرعت گرفتن آن یک مشکل بزرگ است.
تاکنون کوشش هایی در جهت پاسداری از تنوع زیستی در جهان انجام شده است. سال ۲۰۲۰ سالی بود که حفاظت از تنوع زیستی سرانجام توجه لازم را دریافت کرد و جامعه ی جهانی این موضوع را به رسمیت شناخت . پانزدهمین همایش اعضای کنوانسیون تنوع زیستی در سازمان ملل طرح ریزی شد تا کوشش های بین المللی برای پاسداری از تنوع زیستی را هماهنگ گرداند. اینکاری بود همانند توافق پاریس در زمینهی تغییر اقلیم در سال ۲۰۱۵ که نگرانی جهانی دربارهی تغییر اقلیم و تعهدی به سیاستگذاری عملی برای مثال کاستن از گازهای گلخانهای، انطباق با تغییراقلیم و امور مالی اقلیم را نشان داد.
حتی پیش از ۲۰۲۰ نیز هدفهایی برای پاسداری از تنوع زیستی تعیین شده بود. کنوانسیون تنوع زیستی که در سازمان ملل تصویب شده بود پنج هدف راهبردی برای این کار تعیین کرده بود که به اهداف آیچی ( آیچی استانی در ژاپن است که نشست در آنجا برگزار شد) معروف شدند.
این پنج هدف عبارتند از :