- 33130701(61)98+
- 33130702(61)98+
- 33130703(61)98+
- info@iscrti.ir
خشکسالی به سبب تعداد، فراوانی، گستردگی و تبعات کوتاه و بلند مدت اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی، از جمله مهمترین حوادث طبیعی به شمار میرود. و برهمین اساس نقش مهمی در برنامه ریزیها و تصمیم گیریهای کلان مدیریتی برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار دارد.
خشکسالی پدیدهای است که اساسا با کمبود بارش و یا در برخی موارد با تبخیر و تعرق در یک منطقه مرتبط است. بر اساس پژوهشهای صورت گرفته در زمینه خشکسالی، مشخص شده است که بارندگی، دما ، تبخیر، باد و رطوبت نسبی نقش مهمی در وقوع ، شدت و تداوم خشکسالی دارند. با وجود این ، بارش، مهمترین عامل در تعیین آغاز، شدت و خاتمه خشکسالیها است.
اما صرفا در نظر گرفتن عامل بارش در تعیین خشکسالی یک منطقه، از جمله انتقاداتی است که بر شاخصهای خشکسالی مبتنی بر بارش خصوصا شاخص استاندارد شده بارش (SPI) وارد است. از دسترس خارج شدن حدود ۸۰ درصد بارش از راه تبخیر و تعرق بر اهیمت لحاظ کردن دیگر متغیرها از جمله دما و تبخیر و تعرق برای تعیین خشکسالی تاکید دارد. همچنین یکسان بودن پاسخ شاخص خشکسالی پالمر به تغییرات مشابه در بزرگی متغیرهای دما و بارش طبق یافتهها در سال ۲۰۰۰ بر اهمیت نقش دما در تعیین خشکسالی صحه میگذارد.
اثر افزایش دما در تشدید خشک شدن به مراتب بیشتر از کاهش بارندگی است. و این میتواند نقش موثر دما در تقویت یا تعضیف خشکسالی را تایید کند.
برهمین اساس میتوان شاخص خشکسالی استاندارد شده بارش و تبخیر- تعرق ( SPEI) که در سال ۲۰۰۹ ارائه شد ، در حکم شاخصی مناسب در تعیین خشکسالی مورد استفاده قرار داد. در این شاخص سه متغیر بارش، دما و تبخیر و تعرق پتانسیل (PET) لحاظ شده است . شاخص SPEI ، حساسیت شاخص خشکسالی پالمر (PDSI) به تغییرات نیاز تبخیر را با محاسبات ساده و طبیعت چند مقیاسی شاخص استاندارد شده بارش ترکیب میکند. بنابراین میتواند هر دو ویژگی شاخصهای SPI و PDSI را داشته باشد.
شاخص جاری تحت نام SPEI است که الزامات یک شاخص خشکسالی را برآورده میکند؛ زیرا ویژگی چند مقیاسی آن امکان استفاده توسط جنبههای علمی مختلف برای شناسایی، نظارت و تجزیه و تحلیل خشکسالی را فراهم مینماید. این شاخص میتواند خشکسالی را با توجه به شدت و مدت آن اندازهگیری کند ، شروع و پایان دورههای خشکسالی را شناسایی کند. بعلاوه امکان مقایسه شدت خشکسالی را از طریق زمان و مکان فراهم میکند، زیرا میتوان آن را در طیف وسیعی از اقلیمها محاسبه کرد. یک مزیت مهم این شاخص نسبت به سایر شاخصهای خشکسالی که تأثیر تبخیر و تعرق را بر شدت خشکسالی در نظر میگیرند این است که ویژگیهای چند مقیاسی آن امکان شناسایی انواع خشکسالی و اثرات آن را در زمینه گرمایش جهانی فراهم میکند.
براین اساس نقشه خشکسالی کشور در ۵ سال گذشته که توسط مدیریت منابع آب ایران ارائه شده ضرورت توجه بیشتر به مقوله افزایش دما و شدت اثر خشکسالی را درکشور نشان میدهد.